ANALYSE – Eind deze maand stapt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Of toch niet? De suggesties van premier Theresa May en de stemming in het Lagerhuis van afgelopen week wijzen erop dat de kans op Brexit-uitstel snel toeneemt.
Op 29 maart is het Brexit-dag, maar niemand weet nog wat er echt gaat gebeuren. Daar komt geen verandering in zolang na elke symbolische overwinning van May een kansloze nederlaag volgt op de momenten die er echt toe doen.
Het gaat May waarschijnlijk niet lukken om haar afspraken met de EU door het Lagerhuis te krijgen. Aan de andere kant voelt haar Conservatieve Partij ook weinig voor een nieuw referendum, waar de Labour-oppositie zich nu sterk voor maakt.
Zoals het er nu naar uitziet krijgt het Britse Lagerhuis een veto-mogelijkheid als May er niet in slaagt op 12 maart haar oorspronkelijke deal met de EU geaccepteerd te krijgen. Dan mag het Lagerhuis eerst stemmen over een no deal-Brexit, waar hoogstwaarschijnlijk geen meerderheid voor is. En vervolgens mag het parlement ook aandringen op uitstel van de Brexit. Al is de grote vraag hierbij: voor hoelang?
Het is niet vanzelfsprekend dat May het vertrek uit de EU zomaar een paar maanden kan opschuiven. De Franse president Emmanuel Macron heeft al laten weten dat hij alleen akkoord gaat met uitstel als het gevaar van een harde Brexit wordt uitgesloten.
Britse pond voorlopig duidelijke winnaar
De afgelopen weken heeft de commotie rondom de Brexit een duidelijke winnaar: het Britse pond. Hoe minder ontregelend de Brexit wordt, des de positiever de reactie van handelaren op financiële markten.
(bron: finanzen.nl)
Het pond is sinds de jaarwisseling met ruim 5 procent omhoog geschoten ten opzichte van de euro. Dankzij die stijging heeft de munt het hoogste niveau bereikt in ruim anderhalf jaar.
Wie dit voorjaar plannen heeft voor een weekendje weg naar Londen of een andere Britse stad, kan daar maar beter niet te lang mee wachten. Niet omdat Brexit het lastiger maakt om de grens over te steken, maar juist omdat het stijgende pond zo’n uitstapje steeds duurder dreigt te maken.
Joost Derks ([email protected]) is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.